Saturday, June 11, 2011

tinta ke dua

Salam para pembaca sekalian. Agak lama aku menyepikan jari ini daripada menyentuh papan kekunci melakar kisah harianku. Rasanya hampir dua minggu. Agak sibuk dengan rutin harian sebagai Arkitek Landskap di Utara tanah air kadangkala membuatkan aku terlupa untuk berehat apatah lagi menaip. Dua minggu ini sempat jugak aku siapkan beberapa projek seperti kolam ikan koi dan tanaman di kawasan perumahan sekitar Jitra dan Alor Setar. Alhamdulillah.. bukan ganjaran berupa wang yang aku tagih, tetapi pengalaman yang aku pasti tiada galang gantinya. Tambahan pula bagi seorang hawa seperti aku, sudah pasti tugas ini bukanlah sesuatu yang mudah untuk digalas. Namun aku tekad menggendong amanah yang diberi dengan sepenuh hati.

InsyaAllah, bukan ingin sekadar bermimpi, aku kini sedang mengatur langkah untuk meramaikan jumlah usahawan Bumiputera di tanah bertuah ini. Berdikit-dikit projek telah aku kumpul, seterusnya aku selamat mendaftarkan syarikat pada minggu lepas. Dengan ini, lebih mudah untuk aku berurusan dengan pelbagai pihak terutama dari para pelanggan yang mewakili syarikat selain daripada orang perseorangan.

Sepanjang aku berkhidmat dengan syarikat pembekal tanaman dan kontraktor landskap, pelbagai ilmu yang sempat aku pelajari. Maklumlah, aku akui walaupun memegang Ijazah dalam bidang yang aku ceburi sekarang, masih banyak yang perlu aku ketahui bukan hanya sekadar teori, tetapi juga praktikal. Ilmu berniaga juga tidak terdapat dalam sukatan pelajaran aku selama 4 tahun di universiti. Jadi aku gunakan sepenuhnya peluang ini untuk merangkul sebanyak mungkin ilmu terutamanya selok belok perniagaan contohnya bagaimana untuk mengendalikan sesuatu projek dari awal hingga akhir.

Bermacam rasa, pelbagai emosi ingin aku ceritakan di ruang nukilanku ini, tapi mata aku rasakan berat untuk terus bersengkang. Aku tamatkan tinta ke duaku dengan lampiran contoh hasil kerja. Terima kasih. Salam..

Berikut antara hasil daripada kerja tangan tukang di tempat aku bekerja. Mudah bekerja dengan mereka, apa yang terlakar di atas kertas tepat dizahirkan di tapak :

No comments: